Scherpdenker

Op 3 en 4 april 2024 speel ik in respectievelijk het muziekgebouw in Eindhoven en het Concertgebouw in Amsterdam met het Berlage Saxophone Quartet de voorstelling Licht, Lucht en Ruimte, in de serie Scherpdenkers: Verhalen en muziek die tot nadenken stemmen.

In 1932 kantte de toen al 76-jarige architect Berlage zich in een lezing fel tegen het hyperindividualisme in onze samenleving. Ja, toen al. Kunst, vond hij, moet veel meer doen dan alleen behagen en verrassen. Ze moet iets zeggen over onze wereld. Ze is geen doel op zich, ze is een middel, zoals gebouwen een middel zijn. Ze zijn plaatsen om in te wonen, te verblijven en te verdwalen.

Ik, Berlages achterkleinzoon, ken de scheppingen van mijn overgrootvader goed. Als kind al liep ik met mijn oma, Berlages jongste dochter, door de Beurs in Amsterdam. Ik voelde haar gloeien van trots. Ik heb Berlages opvatting, dat kunst iets moet zeggen over de wereld waarin we leven, van hem geërfd. Het Berlage Saxophone Quartet ook. Dat roept om een voorstelling, met muziek van Bach, Debussy, Schulhoff en Mayke Nas.

Tickets voor 3 april in Eindhoven:

https://www.muziekgebouweindhoven.nl/nl/agenda/5033/licht-lucht-en-ruimte/vincent-bijlo-berlage-saxophone-quartet

Tickets voor 4 april Amsterdam:

https://www.concertgebouw.nl/concerten/2617707-scherpdenkers-vincent-bijlo-en-berlage-saxophone-quartet

Geplaatst in